9 съвета за работа с деца у дома

9 съвета за работа с деца у дома

8 април 2022
  • Сподели:

Работата с деца у дома е възможна и може да бъде много по-удовлетворяваща и за двете страни отколкото си представяте.

Съвместяването на професионалния и личния живот не винаги е лесно, особено сега когато на много родители се налага да работят от вкъщи.

Обикновено най-често работният ден съвпада с времето, в което децата са на училище или в извънкласни занимания. Има обаче моменти, когато по една или друга причина това не е така и трябва да живеем с малките у дома, докато изпълняваме работните си задължения.

В този случай имаме няколко прости трика за работа с деца, които могат да ви помогнат да постигнете добър баланс между отговорността за работата и благополучието на вашите деца.

1.Създайте графици и процедури. Хранене, сън, игра ... Наличието на тази организация им осигурява сигурност и избягва стреса.

2. Всички да си сътрудничат. Поставете малки задължения в домакинството, като да си подредят играчките или да ви помогнат ка разтребят, неща които ги държат заети. Помогнете им да придобият увереност и ги накарайте да се чувстват част от екипа.

3. Работете с децата наблизо. Освен ако не се нуждаете от много тишина или концентрация, опитайте се да ги държите при себе си. Те ще бъдат по-спокойни и ще бъде по-добре за тях и за вас.

4. Използвайте слушалките - обаждания, видео разговори, аудио. Това ще им попречите да влязат в разговора и да се разсейвате, ще се почувствате по-концентрирани. В допълнение към това, ще имате свободни ръце за да правите други неща.

5. Време за игра сами.
Важно за работата с деца определянето на време за игра без вас. Предложете занимания с които могат да се справят и сами според възрастта - да четат, редят пъзел и т.н.

6. Обяснете значението на вашата работа. Отделете време, за да ги накарате да разберат колко е важно за вас да уважавате работните си моменти, докато те играят, рисуват или четат безшумно до вас.

7. Почивайте с тях. Организирайте работния си график и ако имате възможност включвайте често почивка, за да играете заедно с тях.

8. Ставайте и лягайте рано. Опитайте се да адаптирате графика си към този на децата си.

9. Отделете време. Децата, които се чувстват добре обгрижвани и обичани, растат уверени и това ще им помогне да бъдат по-сигурни и независими.
Наградете ги със свободно време само за тях. Време за забавление, внимание и игри.